OBIECTIVE TURISTICE GALATI 01/11/2019
CELE MAI IMPORTANTE OBIECTIVE TURISTICE DIN GALATI

 

1.COMPLEXUL MUZEAL DEE STIINTELE NATURII

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii vă invită să admiraţi lumea minunată a plantelor din sectoarele Grădinii Botanice, a peştilor exotici şi indigeni de la Acvariu, să vizitaţi expoziţiile deschise în cadrul Muzeului, să intraţi în tainele Universului prin intermediul Observatorului Astronomic şi al Planetariului şi, nu în ultimul rând, să descoperiţi o parte din animalele şi păsările Europei, Asiei şi Africii în Grădina Zoologică din Pădurea Gârboavele.

2.FANTANA ARTIZANALA "PAPADIA"

Realizată în anii 1974-1975, de regretatul tehnician Mircea Roibu, fântâna arteziană situată în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, “Păpădia”, are o istorie puţin cunoscută.

Potrivit dr. ing. Gelu Kahu, istoria „Păpădiei” vine din anii în care la Galaţi se construia fostul INETOF. Maşina de prelucrat elicele navale a fost importată de la compania japoneză Nakashima, al cărei sediu era în oraşul Okayama. Aici a văzut tehnicianul Mircea Roibu „păpădia” originală, iar când s-a întors acasă, nu s-a lăsat până când nu a realizat, la Şantierul Naval Galaţi, o fântână arteziană similară. Astfel, cea mai cunoscută arteziană a Galaţiului are o soră geamănă tocmai în Japonia, la Okayama. De asemenea, puţini sunt cei care ştiu că, pe lângă Elicea (realizată în 1973) şi Păpădia asupra căreia ne oprim astăzi, Mircea Roibu a mai dat Galaţiului încă două lucrări de artă devenite simboluri: lucrările “Icar” (în 1988), amplasată în faţa sediului fostului Muzeu de Artă Vizuală şi Fântâna arteziană cu valuri din inox, intitulată “Valurile Dunării” (realizată în 1997), lângă Potcoava de Aur.

3. MUZEUL DE ARTA VIZUALA

MUZEUL DE ARTA VIZUALA din Galati este primul muzeu de arta contemporana romaneasca din tara, inaugurat in anul 1967 si conceput sa prezinte cele mai noi tendinte ale fenomenului plastic in devenire, destinatie pe care si-o pastreaza si astazi.

Cea mai insemnata parte a patrimoniului si a expunerii permanente a muzeului o constituie operele realizate in perioada 1967-2012. Personalitati de renume ale picturii si sculpturii contemporane romanesti, reprezentate prin creatii de o valoare recunoscuta pe plan national si international sunt prezente pe simezele muzeului : Horia Bernea,  Ion Salisteanu, Ion Alin Gheorghiu, Marin Gherasim, Teodor Moraru, Octav Grigorescu, Georgeta Naparus,  Paula Ribariu, Stefan Caltia, Gheorghe Anghel, Ion Irimescu, Vida Geza, George Apostu, Ovidiu Maitec, Napoleon Tiron, etc.

4. GRADINA PUBLICA

Grădina Publică din Galați a fost înființată în anul 1846, când, prin grija pârcălabului Iorga Ghica, bun prieten al domnitorului Mihail Sturdza, s-au plantat 3500 de pomi.

Grădina Publică are o suprafață de cca 100.000 mp, fiind o zonă de agrement, unde se organizează multe evenimente ale orașului.

La intrarea în Grădina Publică suntem întâmpinați de statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, realizată de Ion Jalea, care a înlocuit începând cu data de 9 mai 1972 bustul aceluiași domnitor, operă în bronz a sculptorului loan Dimitriu-Bârlad.

În centrul grădinii se află fântâna arteziană construită în anul 1964, după proiectul sculptorului Nae Constantinescu. Aceasta are un contur din marmură sub formă de mozaic ornamental, mozaic prin care se exprimă prefigurat principalele activități economice ale orașului.

În Grădina Publică se află și busturile lui George Enescu și Ion Luca Caragiale.

5. TURNUL DE TELEVIZIUNE

Turnul de Televiziune Galați este un turn de 108 m înălțime din beton armat utilizat pentru transmisia FM din Galați, România.

Turnul este din beton armat, constituit dintr-o coloană înaltă, prin interiorul căreia se află ascensorul care urcă către partea superioară a turnului, unde se află o construcție modulară, cilindrică, cu 3 etaje, care cuprind un restaurant la parter, iar în cele două etaje relee și instalații de televiziune și pentru transmiterea/captarea undelor, centru de informații privind securitatea națională, informații meteorologice, bază militară, etc. Apoi se continuă încă o construcție din schele metalice pe care sunt montate emițătoare, antene parabolice, radar antiaerian, etc.

 

Construcția a fost finalizată în 1978 și este echipată cu un restaurant în turn, probabil singurul din România. Este cu siguranță singurul restaurant care funcționează pe două etaje, cu o diferență mare de înălțime între ele, având 220 de locuri la parter și cu alte 60 la înălțimea de 86 de metri. Diametrul turnului în restaurantul de sus măsoară 14 m.

6. MUZEUL " CASA COLECTIILOR "

Muzeul „Casa Colecțiilor”, adăpostit de Farmacia Ținc, o clădire monument istoric din Galați, este un muzeu aflat în administrarea Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”.

Intrată în conștiința gălățenilor ca Farmacia Ținc, clădirea a fost construită la 1900, având inițial destinația de farmacie și locuință. Ea s-a impus în peisajul arhitectural al orașului Galați - specific începutului de secol XX - prin elemente stilistice definitorii.

Muzeul găzduiește expoziții de ambient interior și colecții memoriale, dintre care cele mai importante sunt colecțiile „George Maksay” - furnizor al Curții Regale și fotograf de lux al Galațiului și „Smaranda Brăescu” - prima femeie parașutist cu brevet din România, născută în comuna Buciumeni din actualul județ Galați.

Deși nu au trecut nici zece ani de la restaurarea anterioară, începând din 2017 clădirea monument reintră într-un proces de restaurare și amenajare prin POR 2014-2020.

7. MUZEUL DE ISTORIE PAUL PALTANEA

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” este un muzeu județean din Galați, amplasat în Str. Mr. Iancu Fotea nr. 2.

Muzeul a fost inaugurat la 24 ianuarie 1939, la cea de-a 80-a aniversare a Unirii Principatelor Române, în casa care a aparținut familiei Cuza și în care a locuit Alexandru Ioan Cuza în perioada când a fost judecător și pârcălab al județului Covurlui.

Colecțiile Muzeului de Istorie s-au îmbogățit prin achiziții și cercetări arheologice efectuate în zona de sud a Moldovei și, în special, în castrul roman de la Tirighina-Bărboși, ajungând în prezent la un patrimoniu de peste 50.000 bunuri culturale, unele de importanță excepțională. Colecțiile deținute de instituție sunt din diverse domenii: arheologie (obiecte paleolitice descoperite la Pleșa, Puricani, Șipote, obiecte neolitice din cultura Criș, altarul votiv de la Șendreni, obiecte romane și medievale), numismatică, medalistică, etnografie, filatelie, artă decorativă, documente și înscrisuri din epoca modernă și contemporană, carte veche și rară, tehnică, presă și publicații, bunuri culturale memoriale ș.a.

8. PISCINA BASCORIDANA

Piscina Bacsoridana este punctul de atracție al județului Galați în timpul verii (și nu numai). Inaugurată în 2018, Piscina Bacsoridana are o suprafață totală de 2000 mp și vine în întâmpinarea clienților cu servicii de cea mai înaltă calitate.

Get the mobile app!

Our app has all your booking needs covered: Secure payment channels, easy 4-step booking process, and sleek user designs. What more could you ask for?